پژوهشی در مورد ترس از ریاضی در کودکان
اضطراب در خواندن ریاضی برای همه است و تنها کودکان از آن نمی ترسند. بسیاری از مردم در زندگی معمولی خود هم از ریاضی می ترسند، مثلا اگر خرید رفته باشند هم به مبلغی که سوپرمارکت برای آنها حساب کرده است، شک دارند و دوباره آن را حساب می کنند. ترس از ریاضی در کودکان باعث می شود که آنها دچار مشکلات رفتاری در کلاس شوند و همچنین باعث دلشوره و تپش قلب در کودکان می شود.
پژوهش ها ثابت کرده است که دانش آموزانی که اضطراب زیادی در ریاضی دارند در آزمون آنلاین ریاضی خود نمرۀ بدتری را کسب می کنند. فکر مضطرب باعث می شود که کودک در امتحان از موضوع دور شود و در نتیجه آزمون بدی را پشت سر می گذارد. اضطراب باعث می شود که ذهن کودک یا هر فردی از موضوعی که می خواهد امتحان دهد خالی شود و در نتیجه آزمون او با عدم موفقیت مواجه می شود.
پژوهش های جدید ما نشان می دهد که اضطراب در درس ریاضی نه تنها روی نمرۀ دانش آموز تاثیر می گذارد، بلکه در کلاس درس هم یادگیری او را مختل می کند و دانش آموز نمی تواند به درستی درس را یاد بگیرد.
شروع اولیه
ما در پژوهشی 200 دانش آموز را از کشورهای انگلستان و ایتالیا را در یک آموزش مجازی ریاضی قرار دادیم. آنها این آموزش را قبلاً یک بار انجام داده بودند و این آموزش شامل تمام گزینه های آزمون ریاضی (مانند یافتن عددها، مساحت، جمع و تفریق) بود. البته دانش ریاضی این کودکان 6 ساله از قبل سنجیده شده بود. ما متوجه شدیم کودکانی که اضطراب بیشتری دارند اغلب با نمره های کمتری قبول می شوند اما کودکانی که اضطراب ندارند با نمره های بالا قبول می شوند. البته یادآوری می شود که به همۀ این کودکان در جلساتی ریاضی تدریس شده بود و آنها با آمادگی در این آزمون شرکت کردند.
به عبارت دیگر مطالعات ما نشان داد که دانش آموزانی که دربارۀ ریاضی اضطراب دارند در واقع با آزمون خود مبارزه می کنند و در مقایسه با دانشجویانی که استرس ندارند در کلاس درس کمتر درس را یاد می گیرند. این دانش آموزان برای تقویت درس ریاضی خود باید به آموزشگاه آنلاین بروند و در این آموزشگاه تدریس آنلاین دریافت کنند. البته پژوهش های ما ثابت کرده است که این دانش آموزان به دلیل اضطرابی که دارند در آینده شغل های زیادی را نیز از دست خواهند داد.
یکی دیگر از یافته های ما این بود که سن کودکان هم در یادگیری ریاضی تاثیر دارد. چون شرکت کنندگان ما تنها 6 سال داشتند. پژوهش ها نشان داد که دانش آموزانی که در دبیرستان هستند هم این اضطراب را دارند. اما این ثابت نمی کند که آیا کودکان خردسال هم با سن 6 سال از ریاضی می ترسند یا خیر؟ در واقع این یک سوال است که هنوز پاسخی برای آن پیدا نشده است.
در اینجا راه حلی پیشنهاد می شود که بسیار خوب است ، هم معلم و هم والدین باید تلاش کنند تا کودک را با درس ریاضی آشنا کنند و کودک فکر کند که درس ریاضی دوست او است و اضطرابی که کودک نسبت به این درس دارد را در همان سال اول مدرسه از بین ببرند. پژوهش ها نشان می دهد که دانش آموزانی که از ریاضی می ترسند، در آینده با دیگران ارتباط جمعی و تعامل اجتماعی ندارند و حتی ممکن است فرصت های شغلی خود را در آینده از دست بدهند. پس به والدین توصیه می کنیم که به کودکان خود اعتماد به نفس بدهند و به او بگویند که ریاضی ترس ندارد.
تأثیر مادام العمر
پیامدهای اضطراب در ریاضی تنها برای کودکان نیست و شامل بزرگ تر ها هم می شود. پژوهش ها ثابت کرده است که افرادی که از ریاضی می ترسند در زندگی معمولی خود همیشه اضطراب دارند و در شرایط سخت زندگی حتی شرایط مالی نمی توانند خود را مدیریت کنند. یکی از نمونه های این موارد در بیماری کرونا است، افرادی که آمار بیماری ویروس کرونا را دریافت کرده بودند، در ارائۀ آمار اشتباه کردند. البته ممکن است این اشتباه از سامانۀ مدیریت یادگیری آنها باشد.
شکل های دیگر این اضطراب ممکن است به این گونه باشد، مثلاً اگر فردی آزمون زبان انگلیسی داشته باشد و در آن مشکلی وجود داشته باشد چون از ریاضی می ترسید دچار اضطراب بالاتری می شود و در نتیجه آزمون مجازی خود را هم خراب می کند و موفق نمی شود. در مجموع اضطراب در ریاضی باعث می شود افراد اعتماد به نفس خود را از دست بدهند و حتی به دیگران هم اعتماد نکنند. این اضطراب باعث می شود که افراد در زندگی خانوادگی همیشه مضطرب باشند و نتوانند رضایت دیگران را جلب کنند.
برای از بین بردن این اضطراب باید از همان ابتدای کودکی شروع کرد ولی شما نباید کودک خود را مجبور کنید که آنچه دوست ندارد را یاد بگیرد. باید به او کمک کنید تا ریاضی را مانند بقیۀ دروس دوست داشته باشد.
والدین و معلم باید اضطراب ها و ترس های بیهوده ای که کودکان نسبت به درس ریاضی دارند را به آسانی از بین ببرند. برای مثال یک کودک دوست دارد که با بازی کردن ریاضی را یاد بگیرد، پس شما باید برای او بازی مربوط به ریاضی را تهیه کنید. البته بازی های کامپیوتری و برنامه هایی که به عنوان application ساخته شده اند هم برای کودکان مناسب است. از مزایای این برنامه ها این است که کامپیوتر برای کودک فضای جذابی را فراهم می کند و کودک با اشتیاق بیشتر ریاضی را یاد می گیرد و دیگر از آن نمی ترسد.
پژوهش های دیگر نشان می دهد که شما با این کارها دانش آموزان و کودکان را به ریاضی علاقه مند می کنید به این ترتیب اعتماد به نفس کودک و دانش آموز بالا می رود و او نسبت به زندگی و همۀ درس هایش دید مثبتی پیدا می کند و دیگر اضطراب ندارد. اگرچه اضطراب در ریاضیات یک امر طبیعی است اما راه های زیادی برای پیش گیری از این اضطراب وجود دارد. پژوهش ها نشان می دهد که در همان ابتدای کودکی باید این اضطراب را از میان برد. شما می توانید خودتان این کار را انجام دهید یا کودک خود را به یک روانشناس معرفی کنید و او به کودک شما کمک کند.
ما در اساتیدآنلاین، برای یادگیری بهتر و در راستای ارتقای علمی جامعه، بستر های آموزش آنلاین را در اختیار شما قرار می دهیم. برای اطلاعات بیشتر با شماره 71057276-021 تماس حاصل فرمایید.