جایگاه آموزش آنلاین در مدارس هوشمند
بحث آموزش آنلاین در مدارس هوشمند موضوع تازه ای نیست اما به دلیل تحولات پس از کرونا حالا این موضوع شکل جدی تری به خود گرفته است.
مدرسه هوشمند چیست و چه اهدافی دارد؟
مدرسه هوشمند (smart school) مدرسه ای است که در آن دانش آموز علاوه بر یادگیرنده بودن یاددهنده نیز هست. در این نوع مدارس به دانش آموز اجازه داده می شود که فراتر از برنامه های درسی خود گام بردارد در واقع در این مدارس برنامه درسی مدرسه محدود کننده نیست.
از اهداف مدرسه هوشمند آموزش مهارت فکر کردن و فراهم ساختن محیط یاددهی – یادگیری است . در مدارس هوشمند رایانه شخصی جایگزین تخته سیاه و ابزار ذخیره سازی اطلاعات جایگزین دفتر مشق می شود.
بهترین تخته های هوشمند برای کلاس آنلاین | معرفی 5 تخته هوشمند برتر
دانش آموز می تواند از طریق اینترنت اطلاعات بسیاری را در مورد هر موضوع که بخواهد به دست آورد و معلم فقط نقش راهنما را دارد. معلم ها سعی می کنند به جای اینکه خودشان پاسخی برای پرسش های دانش آموزان پیدا کنند آنها را راهنمایی کنند که خودشان پرسش هایشان را از طریق اینترنت و رایانه بیابند و برای بقیه نیز بازگو کنند.
یکی از کارهای مهم مدارس هوشمند این است که بتوانند به دانش آموزان بیاموزند که کدام مطلب در وب موثق است تا دانش آموزان ضمن دریافت اطلاعات درست، تحت تاثیر اطلاعات نادرست در اینترنت قرار نگیرند.
نکته مهم تر اینکه به کارگیری رایانه به معلمان کمک می کند تا به دوران آموزش کتاب محور پایان دهند.
و در نهایت این که دانش آموز را به فردی مولد و محقق تبدیل کنند.
تفاوت آموزش آنلاین و مدارس هوشمند
بر اساس طرح های اولیه حضور فیزیکی دانش آموزان در مدارس هوشمند الزامی بود در حالی که اساس آموزش آنلاین بر پایه عدم حضور فیزیکی بنیان شده است. با این حال کرونا معادلات قبلی مدارس هوشمند را به کلی تغییر داده است. اکنون آموزش آنلاین در مدارس هوشمند به نوعی نیاز تبدیل شده است.
در واقع در زمانی که حضور فیزیکی دانش آموزان ممکن نیست، آموزش آنلاین در مدارس هوشمند به رشد و توسعه این مدارس کمک می کند. پس می توان اینگونه گفت که آموزش آنلاین و مدارس هوشمند به نوعی مکمل هم تبدیل شده اند.
کارکرد مهم مدارس هوشمند
با توجه به رشد سرعت تبادل اطلاعات و دانش به سرعت و راحتی می تواند در اختیار همگان قرار گیرد و دیگر مانند گذشته مدرسه تنها چارچوبی نیست که دانش آموز با آن ارتباط دارد و از آن می آموزد. وسایل ارتباط جمعی ( اینترنت ، رسانه های دیداری و شنیداری ، روزنامه و …) در افزایش اطلاعات دانش دانش آموزان نقش دارند. در این شرایط استفاده از فناوری ها اطلاعاتی در مدارس هوشمند می تواند امکان بروز نمودن اطلاعات معلمان و ارتقا سطح تدریس را به واسطه داشتن برآورد دقیق تر از دانش دانش آموزان و هماهنگ شدن با سطح متعارف دانش آنها فراهم آورد.
از مهمترین ویژگی های مدارس هوشمند این است که دانش آموزان داشتن استقلال فکری ، خلاقیت ها و توانمندی های خویش را به کار می گیرند تا در محیطی رقابتی انگیزشی مدرسه موفق تر باشند .
معلم در این نوع مدارس به جای آموزش و ارزیابی کلی دانش آموزان به پیگیری آموزش شخصی دانش آموز می پردازد. بنابراین معلم زمان بیشتری برای به روز کردن خود و رسیدگی به دانش آموز در اختیار قرار دارد.
در مدارس هوشمند دانش آموز می تواند انبوهی از اطلاعات را پردازش کند و از این اطلاعات جهت یادگیری بیشتر و بهتر مطالب استفاده نماید، حتی دانش آموز می تواند به منابع علمی روز جهان دسترسی داشته باشد و با دانش آموزان و معلمان مدار دیگر نیز ارتباط برقرار نماید.
ارتباط والدین با مدرسه می تواند به صورت آنلاین باشد و این امکان وجود دارد که والدین هر لحظه که اراده کردند با مدیریت مدرسه یا معلم فرزندشان ارتباط برقرار کنند و از وضعیت تحصیلی فرزند خود آگاه شوند .
کتابخانه مدارس هوشمند یک کتابخانه الکترونیکی است و دانش آموز می تواند به صورت آنلاین از آن استفاده کند، محیط های گفتگوی مجازی و بحث ، پرسش و پاسخ در این مدارس فعال است.
آموزش آنلاین در مدارس هوشمند نیز کمک می کند تا دانش آموز در کمترین زمان به کلاس درس دسترسی داشته باشد و بلافاصله پس از پایان کلاس آنلاین نیز به سرعت به کارهای دیگر بپردازد.
آموزش آنلاین در مدارس هوشمند علاوه بر صرفه جویی در وقت در باعث کاهش هزینه رفت و آمد، پوشاک، مداد و دفتر و بسیاری هزینه های متفرقه دیگر نیز خواهد شد.