چشم انداز آموزش آنلاین در ایران / پیشبینی آموزش آنلاین در سال ۱۴۰۰
آموزش آنلاین در ایران طی یکسال گذشته رشد چشمگیری داشته است. بخش مهمی از این رشد البته به دلیل وقوع پاندمی کرونا بود. با توجه به اینکه تا زمان نگارش این گزارش هیچ چشم انداز روشنی درباره ویروس کرونا وجود ندارد و همچنین با توجه به شیوع ویروس کرونای هندی بعدی به نظر می رسد ایران و حتی جهان به این زودی ها از شر این ویروس مرگبار رهایی پیدا کند. البته متخصصان پیش بینی می کنند که حتی اگر ویروس کرونا به طور کامل هم مهار شود با توجه به رشد آموزش آنلاین بعید است روش آموزش به دوران قبل از کرونا عقبگرد داشته باشد.
البته رشد آموزش آنلاین هیچگاه بدون چالش نبوده است. از زمان آغاز آن در دهه 1960 میلادی، آموزش آنلاین بهطور دائمی به دلیل فاقد کنترل بر دانش پذیران، به کمبود آموزگاران باکیفیت مورد انتقاد قرار می گرفته است. همچنین گفته میشد که آموزش آنلاین دانشآموزان را از برخی مزایای قرار داشتن در یک کلاس درس مانند تعامل بین معلم- دانشآموز (استاد- دانشجو) محروم میکند. همچنین آموزش آنلاین نیاز به زیرساخت هایی دارد که شاید در دسترس همه نباشد. با این حال به دلیل آینده نا معلوم جهان و همچنین رشد بی سابقه آموزش آنلاین بعید است بار دیگر جهان به سمت آموزش سنتی گام بردارد.
آموزش آنلاین در کره جنوبی
به عنوان مثال کره جنوبی پیش از بسیاری از کشورهای جهان به سمت آموزش آنلاین گام برداشته بود. قبل از شیوع کرونا، 99 درصد پوشش اینترنت 4G در این کشور اجرایی شده بود و پوشش اینترنت 5G هم در دست اجرا بود. همچنین، 75 درصد منازل دارای رایانه بودند و 99.5 درصدشان به اینترنت دسترسی داشتند. این موضوع موجب اجرای بهتر آموزش آنلاین و پذیرش گسترده این شیوه توسط دانش آموزان و معلمان کره جنوبی شد. این امکانات گسترده باعث شد کره جنوبی بدون هیچ مشکلی آموزش آنلاین را در هنگام کرونا جایگزین آموزش سنتی کند. گفته می شود حتی با پایان کرونا به دلیل موفقیت های گسترده این سبک آموزشی، آموزش آنلاین در کره جنوبی ماندگار خواهد بود.
آینده آموزش آنلاین در ایران
هر چند زیر ساحت های ایران برای آموزش آنلاین همگانی مهیا نیست اما اگر جمعیت شهری در استان های برخوردار ایران را در نظر بگیریم قابل پیشبینی است که آموزش آنلاین برای بخش بزرگی از جمعیت ایران در دسترس است. جدا از این با توجه به وضعیت کرونا و واکسیناسیون در ایران بعید است ما طی 3 تا 4 سال آینده بتوانیم به طور کامل جمعیت کشور را واکسینه کنیم. در ضمن این پیشبینی ها فارغ از خطر کرونای هندی است که گفته می شود حتی به واکسن هم مقاوم است. با توجه به آنچه که گفته شد آینده آموزش آنلاین در ایران یک آینده روشن و رو به رشد است. بدون شک سرمایه گذاری و حرکت به سمت آموزش آنلاین در ایران فعالیتی سودده و درآمدزا است. اما با رشد آموزش آنلاین در ایران باید شاهد چه تغییراتی باشیم؟
وبینار جایگزین کلاس های حضوری می شود
اگر تصور جایگزینی وبینار به جای کلاس حضوری برایتان سخت است فقط تصور کنید که خود شما طی چند سال اخیر چقدر خرید اینترنتی داشته اید. حالا به این خرید سفارش غذا از طریق اپلیکیشن، استفاده از تاکسی های اینترنتی و حتی پرداخت قبض از طریق موبایل یا اپلیکیشن را نیز اضافه کنید. با توجه به همه اینها ارگ بازهم فکر می کنید که وبینار جای کلاس حضوری را نخواهد گرفت سخت در اشتباه هستید.
وب سایت تبدیل به دفتر آموزشگاه می شود
اگر وبینار می تواند جایگزین کلاس حضور شود شک نکنید راه اندازی و اداره کردن وب سایت هم بسیار راحت تر، ارزان تر و کارآمد تر از خرید و یا اجاره دفتر برای آموزشگاه خواهد بود. برای رفتن به دفتر آموزشگا شما باید هزینه حمل و نقل، آلودگی هوا، ترافیک، گرما و سرما و البته خطر گرفتار شدن در چنگال کرونا را جان بخرید در حالی که با برای سر زدن به وبسایت می توانید در حالی که روی مبل لم داده اید و یک فنجان قهوه می نوشید به صدها وبسایت مختلف سر بزنید و بهترین آموزشگاه آنلاین را انتخاب کنید.
گوشی تلفن جایگزین آموزشگاه، مدرسه و دانشگاه می شود
همین حالا هم تلفن همراه برای ما جایگزین بسیاری از ارتباط هایمان است. از این رو غیر قابل پیشبینی نیست که بگوییم موبایل جایگزین آموزشگاه، مدرسه و دانشگاه خواهد شد.
آموزش آنلاین جایگزین آموزش سنتی خواهد شد
در نهایت باید گفت با توجه به همه آنچه که گفته شد آموزش آنلاین در ایران چشم انداز روشنی خواهد داشت و در قرن جدید بدون شک آموزش آنلاین جایگزین آموزش سنتی خواهد شد.